Een aquarel van De Drie Koningen - Jean Luypaert

2 jaar geleden   •   1 min lezen

Door Eddy Bonte

Jean Luypaert werd in 1893 geboren in Vilvoorde. Hij volgde een opleiding aan de Kunstacademie in Brussel, waar hij les kreeg van Louis Titz (1859-1932), een naar Brussel uitgeweken Bruggeling. Eenmaal afgestudeerd, wordt hij leraar Tekenen. In 1918 sticht hij in Vilvoorde mede de Portaelskring. Na de Tweede Wereldoorlog, verhuist hij op 63-jarige leeftijd naar de Kust en vestigt hij zich eerst in Koksijde. Hij legt zich van dan af toe op de aquarel.

Op verzoek van burgemeester Van Buggenhout, schildert hij twaalf aquarellen van de bezienswaardigheden van Koksijde. Deze worden door het gemeentebestuur in een reeks van twaalf prentbriefkaarten uitgegeven en verkocht door de Toeristische Dienst (N.B.: Toen ik daar in 1967 als jobstudent werkte, waren ze nog steeds te koop).

Op het einde van zijn leven verhuisde hij naar Veurne en schilderde hij een gelijkaardige reeks aquarellen over Veurnse bezienswaardigheden, die door de Vrije Beroepsschool Sint-Idesbald-Veurne eveneens in een reeks van twaalf prentbriefkaarten werden uitgegeven. Jean Luypaert overleed in 1954  in Oostende.

De prentbriefkaart die de Drie Koningen voorstelt, is het nummer 11 uit de reeks. Het bijschrift op de keerzijde luidt: “Het oudste huis van Veurne. Herberg In de 3 Koningen aan de zuidkant van de Zwarte Nonnenstraat. Zeer typisch gebouw met lage venstertjes. Werd nooit gerestaureerd. De ankers geven het jaartal 1670 aan; de cartouche het jaar 1634”.

Het hier afgebeelde exemplaar uit mijn verzameling behoort tot een reeks die door de Postzegelkring van Veurne werd uitgegeven onder het voorzitterschap van Raf Lintermans en op 9 april 1975 werd verkocht met een “eerste dag”-afstempeling.

Dr. Yvo Peeters,
Voorzitter W. Cobergherstichting
Oud-leerling Koninklijk Atheneum Veurne (promotie 1967) en lid van ’t Muzekot.
Met dank aan Roel Leuridan voor de scans. (Redactie Eddy Bonte 13 april 2022).

Zeg het voort

Blijf lezen