Site

Deze site is tegelijk een voortzetting en een uitbreiding van het boek ‘Muzekot 50. Alternatief Veurne’, dat eind 2020 verscheen. We vullen aan met nieuwe getuigenissen en verhalen en breiden uit met documenten, affiches, krantenknipsels en beelden.

Deze website is inderdaad gewijd aan de enige alternatieve beweging die Veurne ooit kende en in het collectieve geheugen is blijven hangen als ’t Muzekot. Dit alternatieve verhaal zou in totaal 19 jaar duren.

In de zomer van 1969 achten enkele studenten het hoog tijd om de Veurnse Slapers wakker te schudden, maar ‘Objectief ‘70’ strandt vrij snel. Een gemotiveerde groep gaat door en beschikt in december 1970 over een eigen v.z.w., toepasselijk W.E.S.P.  genaamd, en  een eigen lokaal: het iconische  Muzekot. In januari 1971 gaat een creatief kinderatelier van start. De activiteiten volgen elkaar in snel tempo op en zorgen voor de nodige controverse en tegenwerking.

Na een gedwongen verhuizing, pikt een tweede generatie ‘Muzekotters’ in de lente van 1976 de draad weer op in oud café De Hazewind. Het accent komt te liggen op het café zelf en de activiteiten dragen een duidelijk  linkse stempel. Pas in het najaar van 1988 komt een definitief einde aan de alternatieve beweging.
Eind 2020, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de opening van ’t Muzekot, verschijnt ‘Muzekot 50. Alternatief Veurne’, een boek dat het hele verhaal uit de doeken aan de hand van foto’s, documenten,  artikelen en getuigenissen.

Zeg het voort