Stadsmagazine Veurne over tentoonstelling Muzekot 50

2 jaar geleden   •   1 min lezen

Door Danny Bonte, Frans Declercq,

8630 het stadsmagazine van Veurne bericht over de tentoonstelling rond 50 jaar Muzekot.  

"Nog tot 17 september loopt in de Veurnse Bibliotheek de tentoonstelling rond 50 jaar Muzekot. Een honderdtal foto’s en documenten vatten de verscheidenheid van 19 jaar alternatieve beweging in Veurne samen. De tentoonstelling is te bekijken tijdens de openingsuren van de bib.

December 1970: Een groep studenten - in de nasleep van mei 68 - waren nogal ontevreden met de gang van zaken in Veurne en omstreken en wilden een alternatief bieden voor het traditionele en slaperige stadje. Ze zochten en vonden een ontmoetingsruimte in De Drie Koningen, het oudste huis van Veurne en eigendom van kunstschilder José Van Gucht.

De kroeg 't Muzekot was geboren en zou er gedurende een zestal jaren fungeren, niet alleen als café,- maar ook als poëziepodium, kunstgalerie, caféchantant en bibliotheek. De openingsavond op 5 december 1970 werd opgeluisterd door Willem Vermandere en Vuile Mong (Rosseel). De Muzekotters namen vooral de conservatieve samenleving op de korrel en bedachten alternatieven, zoals een anti-autoritair kinderateljee, kleinkunstoptredens, debatavonden, de krant De Wakkere Veurnaar,...

De werking choqueerde soms. Zo weigerde het toenmalige stadsbestuur om een zaal ter beschikking te stellen voor een lezing van de progressieve Gentse hoogleraar Jaap Kruithof, maar een infoavond over seksuele voorlichting kon dan weer wel bij de nonnen van de Annuntiaten.

Initiatiefnemer Frans Declercq: "Je zal in de fototentoonstelling beslist wat (ex-) Veurnaars herkennen. Het hele Muzekotverhaal werd trouwens recentelijk nog te boek gesteld en ook op de site muzekot.be kan je een kijkje nemen. Op 13 augustus vond er een reünie plaats van een 90 tal ex-Muzekotters in Ontmoetingscentrum Callicanes te Veurne, met optredens van Roel Van Bambost en Vuile Mong. De bijeenkomst werd afgesloten met een receptie, aangeboden door het stadsbestuur, waarvoor dank"

Zeg het voort