Muzekot 50 Pers: Gedenkplaat aan oudste huis van Veurne onthult geschiedenis

2 jaar geleden   •   1 min lezen

Door Danny Bonte

Een tweede artikel over de viering van Muzekot 50, verscheen vandaag in Het Laatste Nieuws online. Auteur is Gudrun Steen.

"Aan de gevel van het pand in de Vleeshouwerststraat 23 in Veurne hangt een gedenkplaat met een knipoog naar het verleden toen José Van Gucht er woonde en daarna de alternatieve jongerenbeweging ’t Muzekot.

Het huis waaraan de plaat is bevestigd dateert uit 1570 en is daarmee het oudste van Veurne. “Het stond lang bekend als café De Drie Koningen waarna het de woonst werd van de kunstschilder José Van Gucht die er van 1955 tot 1970 woonde en werkte”, zegt Eddy Bonte. Hij is één van de oud-leden van ’t Muzekot die er na het vertrek van de kunstenaar zijn intrek nam voor zes jaar.

“’t Muzekot was meer dan een café. Mensen kwamen er samen om te vergaderen, kunst te beleven of om in boeken te snuisteren. Ook poëzie en muziek kregen er een podium. Het groeide uit de vzw WESP met mezelf, Jean-Paul Byloo, Dirk Pauwels, wijlen Arnold Eloy en wijlen Paul Thomas als initiatiefnemers. (...)

Naast de plaat is er ook een website gelanceerd waarop je het hele verhaal kan ontdekken. Aan de jubileuminitiatieven werkten volgende mensen mee: Eddy Bonte, Pierre-Paul Bloeyaert, Frans Declercq, Ronny Dierendonck en Danny Bonte (website), alsook de bestuurders en medewerkers van toen: wijlen Paul Thomas, wijlen Arnold Eloy (eerste voorzitter), wijlen Johan Ghyselen (tweede voorzitter), Jean-Paul Byloo, Dirk Pauwels, Marc Joos, Raymond Defeyter.

Zeg het voort