Muzekot Hazewind: nieuw bestuur

3 jaar geleden   •   2 min lezen

Door Eddy Bonte
Aan de kuis: Johan Ghyselen...

Op zaterdag 10 april 1976 opent het nieuwe Muzekot aan de Ieperse Steenweg 12 zijn deuren. Het nieuwe lokaal, in heel Veurne bekend als De Hazewind, staat ook symbool voor een nieuwe werking in een nieuw tijdperk. Twaalf jaar lang. Het voormalige volkscafé zal nog elf jaar dienst doen als links ontmoetingscentrum, de W.E.S.P. zelf doet de boeken pas een jaar later toe.

Eenmaal duidelijk wordt dat De Drie Koningen voor onbepaalde tijd dichtgaat vanwege restauratiewerken, verloopt de aflossing van de wacht zeer snel. In januari 1976 verschijnt alvast het eerste nummer van de Wesp-krant. Nog die maand, worden Danny Bonte, Rudy De Ceunynck, Frans Declercq, Raymond De Feyter en Eric Figoureux aan het bestuur van de W.E.S.P. toegevoegd als ‘nieuwe gewone leden’. De oude beheerraad blijft aan, maar dat mogen we louter symbolisch opvatten. De brandverzekeringspolis wordt op 25 maart opgezegd met ingang van maandag 5 april.

Op zaterdag 10 april gaat het nieuwe Muzekot open en in juli treedt een volledige nieuwe beheerraad aan met Johan Ghyselen als evidente voorzitter. De andere bestuursleden zijn Frans Declercq (beheerder – public relations), Raymond De Feyter (afgevaardigd bestuurder), Rudy De Ceunynck (penningmeester) en Eric Figoureux (secretaris). Ondertussen wordt tweewekelijks vergaderd en na een haperende start in januari lopen de activiteiten verder: veel films, een contactvergadering in verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen of ook nog een ‘coördinatie-vergadering met alle maatschappijkritische groepen uit de streek’.

Wel valt de samenwerking met andere groepen op, Jeugdclub De Barakke voorop. De kalender van de Wesp-krant maakt ook reclame voor activiteiten van derden die per definitie elders plaatsvinden, tot in Diksmuide en Nieuwpoort toe. Het optreden van Vuile Mong in Oostduinkerke (een organisatie van Elcker-ik en Wereld-scholen) of Roland ter bevordering van de CJP-kaart, hebben zelfs geen uitstaans met ’t Muzekot, maar Roland en het Circus zijn natuurlijk altijd een verplaatsing waard. Anderzijds, probeert de nieuwe generatie ook nieuwe formules uit, zoals de Wespkrant als communicatiemiddel en het openluchtfestival i.s.m. De Barakke op 18 juli met Fruit Juice Revelation, Waso en Ferre Grignard op de affiche.

En niet te vergeten: in de streek is  ’t Muzekot niet langer de enige alternatieve club! Ook die evolutie, paradoxaal genoeg in gang gezet door ’t Muzekot zelf, vergt bijsturing.

Bron: ’t Muzekot 50 – Alternatief Veurne - Redactie Eddy Bonte

Zeg het voort

Blijf lezen