De Bende van Vijf: de tegenpolen

3 jaar geleden   •   2 min lezen

Door Muzekot

We waren met vijf, we kwamen elkaar tegen en we begonnen enthousiast en onbezonnen met het Muzekot. Wat we gemeen hadden was onze Veurnse roots,
ons lang haar en onze bereidheid om nieuwe horizonten te ontdekken.

Arnold woonde in de Ooststraat, waar zijn moeder een stoffenwinkel uitbaatte. Hij was de oudste van de Bende van Vijf en de voortrekker. Schuddebollend, met zijn zachte glimlach en zijn pretoogjes kon hij ons als geen ander meetrekken in zijn wilde plannen. Hij was bevriend met José Van Gucht en kon hem overhalen om het Muzekot te starten in De Drie Koningen, diens huis in de Vleeshouwersstraat.

Paul woonde vlakbij de Markt, waar zijn moeder een modieuze hoedenwinkel openhield. Hij was de man van het grote gebaar, de liberaal met uitgesproken
meningen. Hij lachte graag en luid, was rechtlijnig in de leer en toch luisterbereid. Hij moest dikwijls inbinden, maar dat verliep zonder kwetsuren.

Eddy woonde in de Rozendalstraat en zijn vader was politieagent. Hij was de politiek bewuste, de geëngageerde linkse student, altijd consequent in zijn overtuiging. Hij was de realist in de groep, die de wilde plannen van Arnold zachtjes bijschaafde. Dirk woonde op Petit Paris, de wijk noordwaarts over de spoorweg en zijn vader was belastingambtenaar. Hij was de gebaarde artiest, avontuurlijk en vol bevlogen ideeën. Hij was de deugniet met onverwachte grappen en fratsen. Met hem in de buurt was het altijd pret.

De moeder van ondergetekende had in de Ooststraat een lingeriewinkel, de praatbarak voor Veurnse moeders. Hij was de stille genieter, maar ook de meest
afwezige want op zaterdag had hij les op het Conservatorium. Vijftig jaar later, in het Antwerpse stationsbuffet, bekende Eddy dat hij mij herinnerde als de meest ernstige van de Bende. Viel dat lelijk tegen, want ondergetekende dacht dat hij altijd dartel door het leven stapte.

Jean-Paul Byloo

De Raad van Bestuur van de W.E.S.P., Belgisch Staatsblad van 17/12/1970: voorzitter:  Arnold Eloy, student geschiedenis R.U.G.; Jean-Paul Byloo, student Conservatorium Gent; dienst goede betrekkingen: Eddy Bonte, student Germaanse talen, V.U.B.; artistiek advies: Dirk Pauwels, student St.- Lucas, Gent; penningmeester en afgevaardigde beheerder: Paul Thomas, student Rechten, R.U.G.

Bron: ’t Muzekot 50 – Alternatief Veurne - Redactie Eddy Bonte

Zeg het voort

Blijf lezen