Muzekot: de film (met dank aan Filip Robyn)

5 dagen geleden   •   2 min lezen

Door Eddy Bonte

Op de gevel van het oudste huis van Veurne, ook bekend als ’t Muzekot, prijkt niet alleen het bord waarop ’t Muzekot en José Van Gucht worden herdacht, maar sinds kort ook een kleiner plakkaat met een QR-code. En die QR-code leidt je naar een filmpje over de geschiedenis van het oudste huis van Veurne, tot en met een overzicht van onze werking in ’t Muzekot! Dat komt omdat het pand is opgenomen in een bijzondere, “inclusieve” toeristische wandeling, waarbij de aandacht uitgaat naar de toegankelijkheid voor rolstoelen en op het verbeteren van de ervaring voor slechtzienden/blinden en gehoorgestoorden/doven. “Made in Veurne” nog wel!
Het woord is aan Filip Robyn, leraar aan het gewezen VTI, dat nu voluit “Talenti-is Campus Engineering Veurne” heet: Talenti-is Campus Engineering Veurne (is het nieuwe VTI Veurne) werkte enerzijds binnen een provinciaal project en anderzijds ook binnen een internationaal Erasmus KA2-project (dit laatste met
7 buitenlandse partnerscholen) aan een project omtrent inclusie. Het provinciale project doen wij op ons eentje en wij zijn hoofdcoördinator van het internationale project.

Het hoofdonderwerp van het provinciale project en één van de onderwerpen in het internationale, is het ontwerpen van een inclusieve wandeling door het cultuurhistorische erfgoed van Veurne (en van alle partnersteden). Ook hierin zijn wij koptrekker. In die 2,5 km lange wandeling door Veurne focussen we samen met de stadsdiensten op de toegankelijkheid voor rolstoelstoelgebruikers en probeerde de school om slechtzienden/blinden en slechthorenden/doven een beter beeld van ons cultuurhistorisch erfgoed te geven. Voor blinden ontwierpen we een systeem met GPS-locatie dat de blinde/slechtziende door middel van trilsignalen in armbandjes aangeeft welke kant hij/zij uit moet en of er een straat moet overgestoken worden. De GPS moet daarvoor de zebrapaden vinden. Dankzij 3D-prints kan de slechtziende ook “voeling” krijgen met ons erfgoed.

Voor het brede publiek én mensen met een beperking worden op een 12-tal plaatsen in de stad ook QR-codes aangebracht via dewelke je een filmpje te zien en horen krijgt met uitleg over de locatie en dat ondersteund wordt met ondertitels en gebarentaal voor slechthorenden/doven. In het oude stadhuis bevindt zich namelijk een voelmaquette met de belangrijkste historische gebouwen rondom de markt."

Bekijk hieronder het filmpje:

Zeg het voort