Muzekot 50: het feest!

2 jaar geleden   •   3 min lezen

Door Eddy Bonte

Met twee jaar vertraging - COVID natuurlijk - vierden oud-Muzekotters, vrienden en sympathisanten in het wijkcentrum Callianes de 50ste verjaardag van de opening van het "non-konformisties jongerensentrum" ’t Muzekot op 5 december 1970 ...

Het formele gedeelte verlep in aanwezigheid van Burgemeester Peter Roose en Cultuurschepen Jonas Bel, die door de initiatiefnemers werden bedankt voor de steun van het stadsbestuur – in tegenstelling tot de brutale tegenkanting die de Muzekotters in hun tijd van het bestuur mochten ondervinden. De burgemeester kreeg een exemplaar van "Muzekot 50. Alternatief Veurne”, het fraai geïllustreerde boek waarin oud-Muzekotters hun alternatieve verhaal uit de doeken doen en zo een plaats opeisen in de geschiedenis van Veurne. In zijn dankwoord, ging de burgervader in op het belang van wat de "petite histoire" wordt genoemd. Schepen van Cultuur Bel kreeg een kunstwerkje van oud-Muzekotter Raymond Defeyter, getiteld "Imagine ’t Muzekot", een knipoog naar John Lennon.

Daarna volgde een rouwmoment voor Arnold Eloy, bezieler van het eerste uur, zonder wie er wellicht nooit een Muzekot was geweest. Met de Burgemeester en de Schepen, brachten de aanwezige Muzekot-bestuurders een toast uit op hun halve-eeuwfeest.

Het einde van de plichtplegingen, betekende de start van het feest zelf. Roel van Bambost en begeleider Stef Wouters speelden uiteraard de geëngageerde Miek & Roel-nummers van de jaren zestig-zeventig (‘Jan met de pet’, ‘De grote revolutie’ …), afgewisseld met recenter werk (De Titanic achterna’) en interpretaties van o.a. Richard Thompson en Leonard Cohen. Daarna was het de beurt aan Veurnaar Mong Rosseel, bekend als Vuile Mong, die nota bene al de openingsavond van ’t Muzekot opluisterde! Improviserend en vertellend, diepte hij liedjes op uit de tijd dat hij met zijn kompanen bekende teksten ‘verbeterde’, zoals een linkse versie van het Belgisch volkslied.

Tijd voor het moment waar iedereen naar uitkeek: de receptie aangeboden door de Stad en bovenal een knuffel en een babbel met maten van toen die men soms in geen jaren had gehoord of gezien. Tijd ook voor de tentoonstelling die in een honderdtal foto’s en documenten de tijd van ’t Muzekot (1969-1988) weergeeft en ondertussen is verhuisd naar de stadsbibliotheek. (EB)

Organisatie en presentatie: Pierre-Paul Bloeyaert, Eddy Bonte, Jean-Paul Byloo, Frans Declercq en Ronny Dierendonck. Website en facebook: Danny Bonte. Kunstwerkje voor de sponsors: Raymond Defeyter. Achter de schermen: Lut Conings, Mieke Boon. Fotografie: Roel Leuridan.

Dat was de eerste reeks foto's. Hier de tweede reeks...

Zeg het voort

Blijf lezen